Zamieszczone przez Tomek1976
jak usunąć rysy na drzwiach
Zwiń
X
-
ciężko jest lekko żyć,Tagi: Brak
-
-
Koledzy przeszukałem trochę forum, ale jakoś pastę typu tempo obawiam się użyć.
Mam ślady na drzwiach tylnych i tylnym nadkolu, te zarysowania są dobrze widoczne, ale nazywać je rysami jest lekkim nadużyciem. To jakby zmatowienia powłoki lakieru bezbarwnego. Są jakieś delikatniejsze pasty?Max moc [KM/kW] 119.6/88.0
Max moment [Nm] 280 przy 1982 obr./min.
-
-
A jaki masz kolor lakieru? Jeśli jasny ( np. srebrny ) to taka lekko ścierna pasta usuwa lekkie rysy idealnie ( wypróbowane na srebrnym metaliku w Cordobie ). Na ciemnym ( np. wypróbowane na "obecnie nam panującym" czarnym perłowym) wychodzi trochę gorzej i trzeba "pastować"/polerować większą powierzchnie, ale też jest to do zrobienia bez udziału lakiernika. Jeśli masz obawy to wypróbuj pastę w jakimś mało widocznym miejscu i wtedy ocenisz czy warto zaryzykować...
P.S.
Ja używam jakiejś polskiej pasty polerskiej za groszę kupionej kilka lat temu w przydrożnym "motoryzacyjnym". Co do "bardzo lekkościerności" to niektóre pasty do zębów idealnie się nadają... serio.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
eR_, możesz spróbować pasty polerskiej"Farecla"tylko zamiast szmatki użyj bardzo mokrej waty i bez przesadnie mocnego dociskania kolistymi ruchami(rada lakiernika)u mnie to działa.Kiedyś właśnie pastą "Tempo"z małej ryski zrobiłem sobie obleśny matowy placek.Powodzenia.Marcin
My ©koda is fantastic
Komentarz
-
-
eR_, ja kiedys kupilem taki sztyfcik, cos jak marker i tym probowalem. Kod lakieru sie zgadzal, i rysy nawet nawet zakrywalo ...
Moze pomoze.Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4
TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!
Komentarz
-
-
Gruto nie masz do konca racji , jeżeli ktos potrafi robić Tempem to nie zrobi odbarwienia ( zależy tez jakim tempem !!!! bo jest kilka past typu tempo ). Dodam tylko , że lakiernik zawsze robi tempem przy dobieraniu lakieru "na klapke". Zasada jest niby prosta wcieramy na okraglo nigdy prostopadle i zawsze gry pasta jest sucha , gdy zrobi sie z niej pasta piaskowa wytrzyj i daj nowa. Jeżeli nie masz doswiadczenie polecam wypróbowac w miejscu niewidocznym , komora silnika lub wnetrze klapy (lub na samochodzie sasiada) . Jeżeli zrobisz to delikatnie nie bedzie sladu ... Farecla jest dobra na wysoki polysk. Czym bys nie robil sprawdz najpierw w niewidocznym miejscu żebyś nie przetarł bazy albo nie zrobil placka bo to wyglada tragicznie . Powodzenia 8)Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI
_
Komentarz
-
-
eR_, ja mialem problem podobny (zreszta byl o tym moj watek o kociaku), kiciak zrysowal mi caly tyl. Tez chcialem sie brac juz za pasty, farekle, tempo i tego typu sprawy ale .....
woskowalem samochod twardym woskiem (turtle wax o ile dobrze pamietam) i o dziwo ..... ryski zniknely .. a bylo chyba z 10 sladow po pazurkach. Zostal jeden po scieraniu ptasiej kupy
Sprobuj najpierw twardym woskiem, moze wystarczy. Jak nie to musisz siegnac po "drastyczniejsze" srodki
Komentarz
-
-
VW ma w swojej ofercie pastę lekkościerną do zniszczonych lakierów (taka szara o konsystencji mazi) sprawdza sie świetnie
Co do pasty Tempo - tej lekkościernej, 2 miesiące temu przejechałem nią 11 letnie Punto żony i efekt też bardzo dobryŻadnych przebarwień lakier równiusieńki i odzyskał swój blask
Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Kolego.
Jeżeli masz głębokie rysy do podkładu, to żadną pastą ich nie usuniesz. Pastowanie ma sens przy małych rysach i wówczas pastując powierzchnię koło rys zaokrąglasz krawędź rys, przez co rysa nie jest tak widoczna. Dodatkowo zmniejsza się grubość lakieru wkoło rysy i wówczas rysa jest płytsza. Przy lakierach niemetalicznych trochę startego lakieru może wejść w rysę i ją zabarwić.
Jednak jeżeli rysa jest do podkładu, to żeby jej nie było widać, trzeba by cały lakier do podkładu zetrzeć.
Musisz sobie kupić kredkę koloryzującą lub troszkę lakieru zaprawkowego i najpierw wypełnić nim rysę, a później czyścić pastą. Przy metaliku jest gorzej.
Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
Komentarz